ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
UAS-FRSS: Unmanned Aircraft Systems – Flight Regulation Support System
Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί διακρίνουν τα drones με βάση το ρίσκο που επιφέρει η δραστηριοποίησή τους και όχι μεταξύ ψυχαγωγικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων.
Tα drones κατηγοριοποιούνται σε:
Ως «μη επανδρωμένο αεροσκάφος» νοείται κάθε αεροσκάφος που λειτουργεί ή έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί αυτόνομα ή να οδηγείται εξ αποστάσεως, χωρίς χειριστή επί του σκάφους. Αυτός ο ορισμός περιλαμβάνει όλους τους τύπους αεροσκαφών χωρίς χειριστή επί του σκάφους, συμπεριλαμβανομένων των τηλεκατευθυνόμενων αερομοντέλων, με κάμερα επί του σκάφους ή όχι.
Οι Κανονισμοί χρησιμοποιούν τον όρο UAS (Unmanned Aircraft System / Σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους) και αναφέρονται σε ένα σύστημα που αποτελείται από μη επανδρωμένο αεροσκάφος και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο και τη λειτουργία του (π.χ. μονάδα εντολών, πιθανό καταπέλτη για την εκτόξευσή του κ.α.).
Τα προϊόντα που σχεδιάστηκαν και προορίζονται είτε αποκλειστικά είτε όχι, να χρησιμοποιηθούν ως παιχνίδια από παιδιά κάτω των 14 ετών, θα πρέπει να θεωρούνται παιχνίδι, να συμμορφώνονται με την οδηγία 2009/48/ΕΚ για την ασφάλεια των παιχνιδιών και δεν εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών για τα drones.
Ενώσεις συλλόγων ή μεμονωμένοι σύλλογοι αερομοντελιστών μπορούν να εγγράψουν ομαδικά τα μέλη τους στο πληροφοριακό σύστημα των εκμεταλλευομένων στο όνομά τους και ακολουθώντας τις κοινές για όλους διαδικασίες, να λάβουν εξουσιοδότηση πτητικής λειτουργίας από την ΥΠΑ.
Εάν θέλουν να εγγραφούν μόνοι τους, θα μπορούν να λειτουργούν μόνο στην υποκατηγορία Α3.
Η Ελλάδα, όπως κάθε κράτος μέλος του EASA, θα καθορίσει γεωγραφικές ζώνες drones, οι οποίες είναι περιοχές όπου τα drones δεν μπορούν να πετούν (π.χ. εθνικά πάρκα, κέντρα πόλεων ή κοντά σε αεροδρόμια) ή μπορούν να πετούν μόνο υπό ορισμένες συνθήκες ή μπορούν να πετούν με άδεια πτήσης. Οι γεωγραφικές ζώνες θα ισχύουν για όλες τις κατηγορίες drones. Συνεπώς, είναι υποχρεωτικό να ενημερώνεστε για τις γεωγραφικές ζώνες drones από τις Αρχές Εναέριας Κυκλοφορίας της Υπηρεσίας μας μέχρι την τελική υιοθέτησή τους.
Σημειώνουμε ότι δεν επιτρέπεται να πετάξετε ένα drone κοντά ή μέσα σε μια περιοχή όπου υπάρχει μια εξελισσόμενη κατάσταση αντιμετώπισης κάποιας έκτακτης ανάγκης!
Στην «ανοιχτή» κατηγορία δεν επιτρέπεται να πετάτε πάνω από μη εμπλεκομένους ανθρώπους, εκτός εάν έχετε ένα drone ιδιωτικής κατασκευής με βάρος κάτω των 250g ή ένα drone που αγοράστηκε στην αγορά με ετικέτα αναγνώρισης κλάσης (CE) 0 ή 1. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο κατά τον οποίο πετάτε πάνω από ανθρώπους.
Εάν έχετε ένα drone με σήμανση C2, στην υποκατηγορία A2, κατά γενικό κανόνα, διατηρήστε το UA σε πλευρική απόσταση από οποιοδήποτε μη εμπλεκόμενο άτομο, όχι είναι μικρότερη από το ύψος στο οποίο πετάει το drone (κανόνας 1:1, δηλαδή εάν το UA πετά σε ύψος 40m, η απόσταση από οποιοδήποτε μη εμπλεκόμενο άτομο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40m) και ποτέ να μην πετάτε πιο κοντά από 30m οριζόντια από οποιοδήποτε μη εμπλεκόμενο άτομο.
Μη εμπλεκόμενο άτομο είναι το άτομο που δεν συμμετέχει στη δραστηριοποίηση με το drone ή δε γνωρίζει τις οδηγίες και τις προφυλάξεις ασφαλείας που παρέχονται από τον εκμεταλλευόμενο drone. Εμπλεκόμενο είναι το άτομο που συμμετέχει στη δραστηριότητα, κατανοεί το ρίσκο και είναι σε θέση να ελέγξει τη θέση του drone όταν πετάει.
Επομένως, για να θεωρηθεί «εμπλεκόμενο» ένα άτομο πρέπει:
Παραδείγματα μη εμπλεκόμενων ατόμων: θεατές που έχουν συγκεντρωθεί για αθλητικές δραστηριότητες, συναυλίες ή άλλες μαζικές εκδηλώσεις, άτομα σε μια παραλία ή σε ένα πάρκο ή που περπατούν στους δρόμους.
Εάν μια ομάδα ανθρώπων είναι τόσο πυκνή, ώστε η δυνατότητα των συγκεντρωμένων να ξεφύγουν ανεμπόδιστα ή να απομακρυνθούν είναι περιορισμένη, τότε έχουμε μια συνάθροιση ανθρώπων.
Παραδείγματα συναθροίσεων ανθρώπων:
Το μέγιστο ύψος πτήσης σας είναι γενικά 120 μέτρα από την επιφάνεια της γης. Εάν πρέπει να πετάξετε πάνω από ένα εμπόδιο ύψους άνω των 120m, σας επιτρέπεται να πετάξετε έως και 15m πάνω από το ύψος του εμποδίου, αλλά μόνο εάν υπάρχει ρητή έγκριση από τον ιδιοκτήτη του εμποδίου (π.χ. σύμβαση με τον ιδιοκτήτη για διενέργεια επιθεώρησης). Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορείτε να πετάξετε σε οριζόντια απόσταση 50m από το εμπόδιο.
Όταν λειτουργείτε σε λοφώδες περιβάλλον, πρέπει να κρατήσετε το drone σε απόσταση 120m από το πλησιέστερο σημείο του εδάφους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν συνθήκες όπως στην κορυφή ενός λόφου όπου ακόμη και αν κρατάτε το drone σας 120m από την πλευρά του λόφου, στην πραγματικότητα πετάτε σε απόσταση μεγαλύτερη από 120m πάνω από το κάτω μέρος της κοιλάδας. Έτσι, όσο κρατάτε το drone σας σε απόσταση 120m από την πλευρά του λόφου (όπως στην γκρίζα περιοχή στην παρακάτω εικόνα), η πτήση σας είναι νόμιμη.
Η ελάχιστη ηλικία για χειριστές drones (πρέπει να εγγράφονται στο πληροφοριακό σύστημα) στην «ανοιχτή» και στην «ειδική» κατηγορία είναι 16 ετών. Ωστόσο, δεν υπάρχει ελάχιστη ηλικία για να πετάξετε ένα drone με σήμανση C0 στην υποκατηγορία A1.
Απαιτείται ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων για κάθε drone α) που χρησιμοποιείται για επαγγελματικούς σκοπούς και β) ίσο ή άνω των 4 kgs που αφορά ιδιωτική χρήση, βάσει της εθνικής μας νομοθεσίας.
Όταν:
Η ανοικτή υποκατηγορία καθορίζεται από:
Επισήμανση: Τα drones χωρίς ετικέτες αναγνώρισης κλάσης (CE) μπορούν να πετάξουν μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2023 σε περιορισμένες υποκατηγορίες.
Εφαρμόζοντας τις παραπάνω οδηγίες, ανατρέξτε στον παρακάτω πίνακα για να προσδιορίσετε την υποκατηγορία στην οποία πρέπει να πετάξετε.
Τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρησιακές συνθήκες ανάλογα την ανοικτή υποκατηγορία που ανήκουν, όπως περιγράφονται παρακάτω:
Τα drone που φέρουν σήμα CE κατηγορίας 0 ή έχουν κατασκευαστεί ιδιωτικά και ζυγίζουν έως 250g μπορούν να πετάξουν στην υποκατηγορία Α1, που σημαίνει σχεδόν παντού, εκτός πάνω από συναθροίσεις ανθρώπων ή περιοχές που η εναέρια κυκλοφορία δεν επιτρέπει (συμβουλευτείτε το χάρτη του DAGR).
Τα drones που φέρουν ετικέτα αναγνώρισης κατηγορίας (CE) 1 μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στην υποκατηγορία Α1, με τη διαφορά ότι απαιτείται να ελαχιστοποιούν τις πτήσεις πάνω από μη εμπλεκόμενα άτομα.
Τα drones που φέρουν ετικέτα αναγνώρισης κατηγορίας (CE) 2 μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην υποκατηγορία Α2, δηλαδή σε αστικό περιβάλλον, ωστόσο, πρέπει το drone να διατηρείται σε ασφαλή απόσταση από μη εμπλεκόμενα πρόσωπα. H ελάχιστη απόσταση πρέπει να είναι ίση με το ύψος στο οποίο πετάει το drone (π.χ. εάν πετάτε σε ύψος 30m, βεβαιωθείτε ότι το πλησιέστερο μη εμπλεκόμενο άτομο απέχει τουλάχιστον 30 m από τη θέση όπου το drone θα πέσει κάθετα σε περίπτωση συμβάντος).
Τα drones που φέρουν ετικέτα αναγνώρισης κλάσης (CE) 3 ή 4, ή που έχουν κατασκευαστεί ιδιωτικά και ζυγίζουν έως 25 kgs, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην υποκατηγορία Α3. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν ποτέ να χρησιμοποιηθούν σε αστικό περιβάλλον και πρέπει να κρατήσετε το drone τουλάχιστον 150m από κατοικημένες, εμπορικές ή βιομηχανικές περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποφύγετε την πτήση σε περιοχές που η εναέρια κυκλοφορία έχει απαγορεύσει (συμβουλευτείτε το χάρτη DAGR).
Για την πλήρη εικόνα των απαιτήσεων και των περιορισμών που ισχύουν για τις διαφορετικές κατηγορίες drones ανατρέξτε στον παρακάτω πίνακα:
Ναι, σε γενικές γραμμές, πρέπει να έχετε εκπαίδευση ανάλογη με την κατηγορία του drone που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε.
Δεν απαιτείται να εκπαιδευτείτε μόνο εάν χρησιμοποιείτε πολύ ελαφριά drones:
Στην ανοικτή κατηγορία, όλοι οι χειριστές που πετούν στις υποκατηγορίες A1, A2 και A3 πρέπει:
Μόλις ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, η ΥΠΑ θα εκδώσει το «πιστοποιητικό ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης». Με αυτό πετάτε στις υποκατηγορίες Α1 και Α3.
Ωστόσο, εάν σκοπεύετε να λειτουργήσετε στην υποκατηγορία Α2, πρέπει επιπλέον:
Με την ολοκλήρωση και της παραπάνω διαδικασίας, η ΥΠΑ θα εκδώσει το «πιστοποιητικό επάρκειας εξ αποστάσεως χειριστή». Με αυτό το πιστοποιητικό, πετάτε και στην υποκατηγορία Α2.
Η ΥΠΑ είναι υπεύθυνη για την έκδοση των εν λόγω πιστοποιητικών. Όλα τα πιστοποιητικά των εξ αποστάσεως χειριστών έχουν ισχύ πέντε (5) έτη. Εάν η επανέκδοση πραγματοποιηθεί πριν από τη λήξη του πιστοποιητικού, ο εξ αποστάσεως χειριστής μπορεί να παρακολουθήσει ένα επαναληπτικό σεμινάριο ή και να δώσει μια εξέταση θεωρητικών γνώσεων σύμφωνα με τα παραπάνω. Εάν η επανέκδοση πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη του πιστοποιητικού, τότε επαναλαμβάνει από την αρχή όλη τη διαδικασία της πιστοποίησής του.
Ναι, ισχύουν σε όλα τα Κ-Μ της ΕASA. Οι κανονισμοί επιτρέπουν στο χειριστή ΣμηΕΑ να επιλέξει το Κ-Μ που θα διεξάγει την εκπαίδευση και τις εξετάσεις του και θα λάβει τα πιστοποιητικά του.
Δεν απαιτείται προηγούμενη άδεια για πτήσεις στην ανοικτή κατηγορία. Ωστόσο, ακολουθώ πιστά το χάρτη του DAGR προκειμένου να πετάω υπό τις επιχειρησιακές συνθήκες της ανοικτής κατηγορίας αλλά μόνο σε επιτρεπόμενες περιοχές.
Ως εκμεταλλευόμενος ενός drone που επιχειρεί στην ανοικτή κατηγορία, θα πρέπει:
Η μη συμμόρφωση του εκμεταλλευομένου με τις υποχρεώσεις του επισύρει χρηματικά πρόστιμα και άλλες διοικητικές κυρώσεις.
Ως εξ αποστάσεως χειριστής στην ανοικτή κατηγορία θα πρέπει: Πριν από την πτήση:
Κατά τη διάρκεια της πτήσης στην ανοιχτή κατηγορία θα πρέπει:
Ναι, από τις 31 Δεκεμβρίου 2020 έως την 1η Ιανουαρίου 2023, μπορείτε να πετάξετε το drone σας χωρίς ετικέτα αναγνώρισης κλάσης (CE) στην ανοικτή κατηγορία, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Μετά την 1η Ιανουαρίου 2023, μπορείτε να πετάξετε το drone σας χωρίς ετικέτες αναγνώρισης κλάσης (CE), ωστόσο μόνο στις ακόλουθες υποκατηγορίες λειτουργίας:
Τα πιστοποιητικά χειριστών drones που εκδίδονται βάση του εθνικού κανονισμού, θα παραμείνουν σε ισχύ έως την 1η Ιανουαρίου 2022, ημερομηνία μέχρι την οποία θα έχουν μετατραπεί σε πιστοποιητικά σύμφωνα με τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Από τις 31 Δεκεμβρίου 2020, εάν δεν διαθέτετε εθνικό πιστοποιητικό ως χειριστής drones, θα πρέπει να παρακολουθήσετε την απαιτούμενη κατάρτιση που απαιτεί η ανοικτή υποκατηγορία στην οποία δραστηριοποιείστε.
Ναι, το drone – ιδιοκατασκευή λειτουργεί στην ανοικτή ή στην ειδική κατηγορία. Στην ανοικτή κατηγορία, μπορεί να λειτουργεί στις υποκατηγορίες:
Ως κάτοικος εκτός ΕΕ, απαιτείται επίσης να εγγραφείτε στην πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία σκοπεύετε να δραστηριοποιηθείτε.
Στη συνέχεια, θα σας δοθεί ένας «αριθμός εγγραφής φορέα εκμεταλλευομένου» που πρέπει να εμφανίζεται με ένα αυτοκόλλητο σε όλα τα drones που σας ανήκουν. Πρέπει επίσης να ανεβάσετε (upload) τον «αριθμό μητρώου εκμεταλλευομένου» στο «σύστημα απομακρυσμένης αναγνώρισης» του drone σας.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ της EASA και τρίτων χωρών στον τομέα των drones, η εκπαίδευση ή τα προσόντα που αποκτήθηκαν στη χώρα διαμονής σας δεν γίνονται αποδεκτά στην ΕΕ.
Nαι, απαιτείται. Στην ειδική κατηγορία, η εκπαίδευση εξαρτάται από τη λειτουργία που σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε. Με εξαίρεση την περίπτωση που η λειτουργία εμπίπτει σε ένα τυποποιημένο σενάριο, μετά την εκτίμηση κινδύνου, θα πρέπει να προτείνετε μία πιθανή εκπαιδευτική σειρά μαθημάτων στην ΥΠΑ. Η ΥΠΑ θα αξιολογήσει, σε κάθε περίπτωση, την επάρκεια της εκπαίδευσης και εάν την επιβεβαιώσει, στην άδεια πτητικής λειτουργίας, αυτή η εκπαίδευση καθίσταται η απαιτούμενη εκπαίδευση.
Εάν η λειτουργία εμπίπτει σε ένα τυποποιημένο σενάριο, ο χειριστής πρέπει να λάβει από την ΥΠΑ:
Δεν απαιτείται ιατρικό πιστοποιητικό ή και πιστοποιητικό αγγλικών παρά μόνο εάν ζητηθεί από την ΥΠΑ στο πλαίσιο της άδειας πτητικής λειτουργίας.
Ναι, η εκπαίδευση που πραγματοποιείται σε ένα Κ-Μ της EASA αναγνωρίζεται σε όλα τα άλλα Κ-Μ.
Όταν λειτουργείτε στην ειδική κατηγορία και οι δραστηριότητες διεξάγονται εντός των ορίων ενός τυποποιημένου σεναρίου, χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο drone, υποβάλετε δήλωση συμμόρφωσης με το εν λόγω σενάριο στην ΥΠΑ και περιμένετε την επιβεβαίωση της παραλαβής και πληρότητας για να ξεκινήσετε τις πτήσεις σας. Για όλες τις άλλες πτητικές λειτουργίες της ειδικής κατηγορίας, απαιτείται άδεια πτητικής λειτουργίας (Operational Authorization) που εκδίδεται από την ΥΠΑ.
Πρώτα ελέγξτε αν η λειτουργία σας μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα τυποποιημένο σενάριο. Εάν μπορεί υποβάλετε δήλωση στην ΥΠΑ. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ΣμηΕΑ που φέρει την κατάλληλη ετικέτα αναγνώρισης κλάσης (CE) 5 ή 6. Αφού υποβάλετε τη δήλωση, θα λάβετε την επιβεβαίωση παραλαβής και πληρότητας και θα λειτουργήσετε σύμφωνα με τους περιορισμούς του τυποποιημένου σεναρίου.
Διαφορετικά, υπάρχουν άλλα μέσα για να λάβετε άδεια πτητικής λειτουργίας στην ειδική κατηγορία, ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου που θέτει η επιχείρηση.
Ως φορέας εκμετάλλευσης drone που πετά στην ειδική κατηγορία, θα πρέπει:
Ως χειριστής drone θα πρέπει: Πριν από την πτήση:
Κατά τη διάρκεια της πτήσης στην ειδική κατηγορία, θα πρέπει:
Τυχόν πιστοποιητικά επάρκειας εξ αποστάσεως χειριστών που εκδόθηκαν από την ΥΠΑ και αφορούν την ειδική κατηγορία θα παραμείνουν σε ισχύ έως την 1η Ιανουαρίου 2022, μετά την οποία θα πρέπει να έχουν μετατραπεί σε πιστοποιητικά σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
Τα drones στην ειδική κατηγορία δεν χρειάζονται ετικέτα αναγνώρισης τάξης (εκτός εάν λειτουργούν σε τυποποιημένο σενάριο).
Τα drones-ιδιοκατασκευές οποιουδήποτε βάρους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ειδική κατηγορία, εάν περιλαμβάνονται στην άδεια πτητικής λειτουργίας που χορηγείται από την ΥΠΑ.
Από 1 Ιανουαρίου 2021, η άδεια ή δήλωση πτητικής λειτουργίας ή LUC σε ένα Κ -Μ θα ισχύει στα υπόλοιπα Κ-Μ.
Για μια επιχείρηση που καλύπτεται από ένα τυποποιημένο σενάριο (SS), ο εκμεταλλευόμενος πρέπει να στείλει στην ΥΠΑ της χώρας όπου προτίθεται να λειτουργήσει, αντίγραφο της δήλωσης και αντίγραφο της επιβεβαίωσης παραλαβής και πληρότητας που έλαβε από την ελληνική ΥΠΑ. Στη συνέχεια, ο εκμεταλλευόμενος μπορεί να ξεκινήσει την επιχείρηση, ακολουθώντας την απαίτηση του τυποποιημένου σεναρίου και επαληθεύοντας τη γεωγραφική ζώνη που δημοσιεύθηκε από την ΥΠΑ όπου διεξάγεται η επιχείρηση.
Για επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από ένα τυποποιημένο σενάριο στην ειδική κατηγορία, ο εκμεταλλευόμενος πρέπει να διασφαλίσει ότι τα μέτρα μετριασμού του κινδύνου που υποβλήθηκαν στην αρχική του αξιολόγηση κινδύνου είναι κατάλληλα για το νέο περιβάλλον στο οποίο σκοπεύει να λειτουργήσει ή να τα τροποποιήσει αν είναι απαραίτητο.
Στη συνέχεια, ο εκμεταλλευόμενος πρέπει να υποβάλλει στην ΥΠΑ της χώρας όπου θα διεξάγει τις επιχειρήσεις του, αίτηση, η οποία περιλαμβάνει:
Με την παραλαβή της αίτησης, η αλλοδαπή ΥΠΑ θα επανεξετάσει τα επικαιροποιημένα προτεινόμενα μέτρα μετριασμού του κινδύνου και αν θεωρηθούν ικανοποιητικά, χορηγεί τη βεβαίωση για να ξεκινήσει τις δραστηριότητες ο εκμεταλλευομένος.
Εάν στον εκμεταλλευόμενο έχει παραχωρηθεί ένα LUC (ένα πιστοποιητικό φορέα εκμετάλλευσης ελαφρών ΣμηΕΑ) με προνόμια να αυτοεγκρίνει τις δραστηριότητές του, πρέπει να παρέχει στην αλλοδαπή ΥΠΑ:
Μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020, όλες οι υπάρχουσες εγκρίσεις / πιστοποιητικά / εξουσιοδοτήσεις / δηλώσεις που έχουν εκδοθεί βάσει Εθνικού Κανονισμού, θα εξακολουθούν να ισχύουν έως την 1η Ιανουαρίου 2022.
Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022, όλες οι εγκρίσεις, τα πιστοποιητικά, οι εξουσιοδοτήσεις και οι δηλώσεις πρέπει να έχουν μετατραπεί σύμφωνα με Κανονισμό της ΕΕ.
Όλες οι δραστηριότητες που εκτελούνται στα Κράτη Μέλη της EASA πρέπει να συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ανεξάρτητα από την εθνικότητα του εκμεταλλευομένου ή του χειριστή. Ως εκ τούτου, ως κάτοικος εκτός ΕΕ, απαιτείται επίσης να εγγραφείτε στην ελληνική ΥΠΑ.
Στη συνέχεια, θα σας δοθεί ένας «αριθμός εγγραφής εκμεταλλευομένου» που πρέπει να εμφανίζεται με ένα αυτοκόλλητο σε όλα τα drones που σας ανήκουν. Πρέπει επίσης να ανεβάσετε (upload) τον «αριθμό μητρώου εκμεταλλευομένου» στο «σύστημα απομακρυσμένης αναγνώρισης» των drones σας.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ της EASA και άλλων Χωρών, στον τομέα των drones, η εκπαίδευση ή τα προσόντα που αποκτήθηκαν στη χώρα διαμονής σας δεν θα γίνουν αποδεκτά στην ΕΕ. Επομένως, θα πρέπει να υποβληθείτε στην απαιτούμενη εκπαίδευση πριν μπορέσετε να πετάξετε το drone σας.
Το πιστοποιητικό φορέα εκμετάλλευσης ελαφρών ΣμηΕΑ (LUC) είναι πιστοποιητικό έγκρισης ενός οργανισμού. Οι φορείς εκμετάλλευσης ΣμηΕΑ μπορούν να ζητήσουν από την ΥΠΑ να αξιολογήσει τον οργανισμό τους, για να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να εκτιμήσουν οι ίδιοι τον κίνδυνο μιας επιχείρησης. Η ΥΠΑ θα εκδώσει ένα LUC και θα εκχωρήσει προνόμια στον φορέα εκμετάλλευσης ΣμηΕΑ, με βάση το επίπεδο ωριμότητάς του. Τα προνόμια ενδέχεται να επιτρέπουν στον οργανισμό να αυτο-εξουσιοδοτεί πτητικές λειτουργίες, χωρίς να υποβάλει αίτηση για άδεια πτητικής λειτουργίας.
Πρέπει να είστε οργανισμός για να υποβάλετε αίτηση για LUC, ωστόσο μπορείτε να αναθέσετε σε υπεργολαβία ορισμένες από τις δραστηριότητες.
Εξαρτάται από τα προνόμια που παρέχονται από την ΥΠΑ.
Η χρονική ισχύς του LUC είναι απεριόριστη, εφόσον ο οργανισμός παραμένει συμμορφωμένος με τις απαιτήσεις του LUC.